Αφιερωματα / Συζητησεις

Ιστορίες βγαλμένες μέσα από μουσεία, γκαλερί, χώρους πολιτισμού, κινήματα τέχνης και φεστιβάλ, ιστορίες για ανθρώπους που δημιουργούν και δημιουργούνται μέσα από την τέχνη τους.

Αφιερώματα/Συζητήσεις

Όσα μου έμαθε ο Andy Warhol για τη ζωή και την τέχνη

 

Η ιδέα δεν ήταν ποτέ να ζήσουμε για πάντα, αλλά να δημιουργήσουμε κάτι που θα το κάνει.

Αυτή η απόλυτα ελεύθερη προσωπικότητα μας προτρέπει εδώ και πολλά χρόνια να δημιουργήσουμε έργα που θα ζήσουν εκείνα αντί για εμάς.

Η ιδέα δεν ήταν ποτέ να ζήσουμε για πάντα, αλλά να δημιουργήσουμε κάτι που θα το κάνει.

Κι όντως, η έννοια της ζωής είναι για μένα μια ιδέα. Ως καλλιτέχνες, αλλά και ως άνθρωποι, εκεί που ο καθένας βρίσκει τη δική του πηγή δημιουργικότητας, στα έργα τέχνης, τη γραφή, ή στις φωτογραφίες, εκεί πρέπει να αναζητούμε αυτή τη μικρή αθανασία.

 

andy warhol

Marilyn Diptych 1962 by Andy Warhol 1928-1987

 

Αν σας δοθεί η επιλογή, μην επιλέξετε τη θλίψη.

Γιατί οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους με το να είναι θλιμμένοι, όταν θα μπορούσαν να είναι απλά ευτυχισμένοι ή έστω ευχαριστημένοι (αν δεν πιστεύετε στην έννοια της ευτυχίας);

Βγάζοντας χρήματα από την τέχνη δεν είναι κακό και δεν ακυρώνει ένα έργο τέχνης.

Το να είσαι καλός στην επιχειρηματικότητα είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της τέχνης. Το να κάνεις καλή δουλειά είναι η καλύτερη μορφή τέχνης.

 

DkwC qx6aew

Andy Warhol, Triple Elvis, 1963

Like things!

Andy Warhol: Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αρέσουν σε όλους.

Gene Swenson: Αυτό είναι τελικά η Pop Art;

Andy Warhol: Ναι, πρόκειται για όλα όσα μας αρέσουν.

 

cri 000000318242

Andy Warhol Campbell's Soup Cans 1962

 

Για την ισότητα

«Το σπουδαίο είναι ότι η Αμερική ξεκίνησε την παράδοση όπου οι πλουσιότεροι καταναλωτές αγοράζουν ουσιαστικά τα ίδια πράγματα με τους φτωχότερους. Μπορείτε να παρακολουθείτε τηλεόραση και να δείτε την Coca-Cola, και να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος πίνει Coke, η Liz Taylor πίνει Coke, και εσείς οι ίδιοι μπορείτε να πίνετε Coke. Όλες οι Coca-Col-ες είναι ίδιες και όλες είναι καλές».

Κι όντως αν το σκεφτείτε, αυτό είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό.

Πιστέψτε στο δικό σας έργο τέχνης

Ένας καλλιτέχνης είναι κάποιος που παράγει πράγματα που οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να έχουν, αλλά που - για κάποιον λόγο - πιστεύει ότι θα ήταν καλή ιδέα να τους δώσει.

 

acolorblue tumblr andy warhol and jean michel basquiat. 1980s

Andy Warhol & Jean-Michel Basquiat (Photo by Sleek Magazine) 

 

Όλοι πρέπει να έχουν μια φαντασία.

Μερικές φορές οι φαντασιώσεις είναι καλές, αν σας κάνουν να πηγαίνετε κάπου, να αναρωτιέστε και να ονειρεύεστε, να κάνετε δροσερά και επικά πράγματα στη ζωή.

Οι φωτογραφίες είναι αιώνιες, ενώ οι άνθρωποι όχι.

Το καλύτερο πράγμα σε μια φωτογραφία είναι ότι δεν αλλάζει ποτέ, ακόμα και όταν οι άνθρωποι σε αυτή αλλάξουν.

Απλά πείτε, "Τι πρέπει;" για να λύσετε το 99% των προβλημάτων σας στη ζωή

«Μερικές φορές οι άνθρωποι αφήνουν το ίδιο πρόβλημα να τους κάνει χάλια για χρόνια, όταν θα μπορούσαν απλά να πούν: «Τι γίνεται λοιπόν;» «Η μητέρα μου δεν με αγάπησε». «Ο σύζυγός μου δεν με θέλει». Και λοιπόν. «Είμαι επιτυχημένος, αλλά είμαι ακόμα μόνος». Δεν ξέρω πώς ζούσα όλα αυτά τα χρόνια πριν μάθω πώς να κάνω αυτό το κόλπο. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το μάθω, αλλά μόλις το κάνετε, δεν το ξεχνάτε ποτέ.».

Warhol Green Camouflage 5Αλλάξτε τα πράγματα μόνοι σας!

Πάντα λένε ότι ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, αλλά πρέπει πραγματικά να τα αλλάξεις εσύ.

Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι θα αλλάξουν. Ποτέ δεν θα το κάνουν πριν από αυτό. Δεν μπορείτε να τους αλλάξετε αν δεν το θέλουν και όταν το θέλουν δεν μπορείτε να τους σταματήσετε.

Τι είναι η αγάπη;

«Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ερωτική σχέση που διαρκεί για πάντα. Οι ερωτικές υποθέσεις είναι μόνο ενδιαφέρουσες γιατί είναι φευγαλέες. Απλά κάντε τέχνη. Μην σκεφτείτε να κάνετε τέχνη, απλώς να το κάνετε. Αφήστε τους άλλους να αποφασίσουν εάν είναι καλό ή κακό, αν τους αρέσει ή το μισούν. Κι ενώ αποφασίζουν, κάντε ακόμη περισσότερη τέχνη.»

 

larger

Search