Αφιερωματα / Συζητησεις

Ιστορίες βγαλμένες μέσα από μουσεία, γκαλερί, χώρους πολιτισμού, κινήματα τέχνης και φεστιβάλ, ιστορίες για ανθρώπους που δημιουργούν και δημιουργούνται μέσα από την τέχνη τους.

Αφιερώματα/Συζητήσεις

H Νάσια Γρηγοράκη προτείνει ιδέες για design από τον τοίχο μέχρι... το ταβάνι σας!

Το ταβάνι; Η εξώπορτα; Ένας ολόκληρος τοίχος σαν έργο τέχνης; Χωρίς πλαίσια, χωρίς κορνίζες, χωρίς πολλά πολλά σχόλια. Αυτό μας έλειπε, αυτό το κάτι που μπορεί να μετατρέψει το σπίτι μας σε μια σύγχρονη καθημερινή απόλαυση.

 

Στο Deepart, μας αφορά πολύ τελικά οτιδήποτε μπορεί να κοσμήσει το σπίτι μας, τον χώρο που αγαπάμε πιο πολύ, μας αφορά και το θέλουμε και το ψάχνουμε. Ασχοληθήκαμε με πίνακες και έργα τέχνης που μας αντιπροσωπεύουν και μπορούμε να κρεμάσουμε στους τοίχους μας, βάζοντας λίγη «προσωπικότητα» στο χώρο που μας εμπνέει, το σπίτι μας.

Αυτό που μας έλειπε, ψάχνοντας τις δυνατότητες μας πάνω στη διακόσμηση του σπιτιού, ήταν κάτι που δεν πάει εύκολα ο νους. Το ταβάνι; Η εξώπορτα; Ένας ολόκληρος τοίχος σαν έργο τέχνης; Χωρίς πλαίσια, χωρίς κορνίζες, χωρίς πολλά πολλά σχόλια. Αυτό μας έλειπε, αυτό το κάτι που μπορεί να μετατρέψει το σπίτι μας σε μια σύγχρονη καθημερινή απόλαυση.

Και βρήκαμε τον ιδανικό άνθρωπο, για να μας μιλήσει για αυτό.

Ρωτήσαμε:

Τι είναι η διακόσμηση;

Ποιος ο ρόλος της στην καθημερινότητα και τελικά, η ενασχόληση με αυτή είναι τεκμήριο υψηλού βιοτικού επιπέδου, δείγμα αυταρέσκειας ή κάτι άλλο;

Η Νάσια Γρηγοράκη, διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου, μίλησε στο www.deepart.gr και απαντά πως όλη μας η ζωή είναι design. Πίσω από κάθε τάση της μόδας, κρύβεται πάντα ένας λόγος και μια ιστορία.

Πως μπορούμε όμως να εντάξουμε το design πιο πρακτικά στη ζωή μας;

Υπάρχουν ανεξάντλητες προτάσεις, απλές, chic, stylish, οικονομικές και έξυπνες, ωστόσο αυτό που μετρά είναι τι πραγματικά ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα, αλλά και το χώρο μας.

Η Νάσια προτείνει:

  • Μη φοβάστε να παίξετε με το background σας, είτε μιλάμε για χρώμα, για ταπετσαρία, ή και για κάποιο ύφασμα στον τοίχο. Και προπαντός, μη φοβάστε να εντάξετε μέσα σε αυτό και το … ταβάνι σας!

          thumbnail 1       thumbnail 2 2

 

  • Το λευκό δίνει την αίσθηση της απλότητας και μεγαλώνει το χώρο, αλλά πολλές φορές ακούγεται ευφάνταστο να χρησιμοποιήσουμε τον τοίχο ή το ταβάνι μας σαν ένα μεγάλο καμβά.

 

thumbnail 3

 

Ωστόσο, για το 2018, όταν λέμε χρώμα, εννοούμε “ultra violet”, αφού δε μπορούμε παρά να αγαπήσουμε το χρώμα που επέλεξε η εταιρεία PANTONE για τη νέα χρονιά, γεμίζοντας τη μυστήριο, επιβλητικότητα και αναμφισβήτητο δυναμισμό. Το ultra violet δεν είναι μωβ, αλλά έντονο βιολετί και επιλέχθηκε με στόχο την πρωτοτυπία. Όπου και να το εφαρμόσετε, σίγουρα θα τραβήξετε την προσοχή!

pantone

Αν φύγουμε από τα χρώματα, περνάμε αμέσως στα έργα τέχνης, εκείνα που μπορούν να κοσμήσουν τον τοίχο μας, δίνοντας μια αληθινά διαφορετική αίσθηση.

Είτε μιλάμε για έργο επώνυμου ή ανώνυμου καλλιτέχνη, σημασία έχει το αίσθημα που μας προκαλεί όταν το κοιτάμε και αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το επιλέξουμε.

  • Υπάρχουν πολλοί διακοσμητικοί κανόνες που διέπουν τη θέση και το μέγεθος  ενός πίνακα μέσα στο χώρο μας. Στα πιο μοντέρνα σπίτια, βλέπουμε όμως όλο και πιο συχνά, πολύ μεγάλους έως τεράστιους πίνακες, φωτογραφίες ή αυτοκόλλητα πού καλύπτουν ολόκληρους τοίχους ή υπερκαλύπτουν το ένα τρίτο του πλάτους ενός επίπλου και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

thumbnail 6

  • Η είσοδος του σπιτιού, έρωτας με τη πρώτη ματιά!

Με αφορμή την παραπάνω εικόνα, τονίζεται πόσο σημαντική είναι η είσοδος του σπιτιού, καθώς η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που παίζει πάντα τον πρώτιστο ρόλο.

Εσείς διαλέγετε αν θα περιλαμβάνει έναν καθρέφτη με ένα μπουφέ, ένα καθιστικό, έναν πίνακα ή ακόμη και μόνο τα κλειδιά σας, αν αυτό είναι που σας εκφράζει!

                        thumbnail 5

thumbnail 2340ec335e199e3cc131cffa95d7615d big mirrors round mirrors

  • Έμφαση στα «δύσκολα» σημεία

Σε όλα τα σπίτια υπάρχει ένας τοίχος που μας φαίνεται αχανής, μια γωνία που μας φαίνεται άδεια και άλλα τόσα σημεία τα οποία μας προβληματίζουν. Δε χρειάζεται όμως, καθώς θα μπορούσαμε απλώς να δώσουμε έμφαση σε αυτά τα σημεία, λύνοντας το πρόβλημα.            

thumbnail d46da48110ddeef4b99775f23fcfd012 bathroom wall laundry rooms
 

Κανείς  δε μπορεί να ορίσει τι είναι τελικά αισθητικά ωραίο, εργονομικό ή πρακτικό σε ένα χώρο.

Η προσωπικότητα μας ορίζει ένα χώρο και όχι οι τάσεις της εποχής. Η τέχνη μπορεί να είναι τρόπος ζωής και τρόπος έκφρασης, αξίζει η ενασχόληση μαζί της, γιατί μπορεί όντως να αλλάξει τη καθημερινότητα μας.

Ποτέ ένα έργο δεν είναι μεγάλο αν σου αρέσει. Τα μεγάλα έργα τέχνης λειτουργούν ως ταπετσαρία, κάνουν τον τοίχο να μην είναι μονότονος και δημιουργούν μια  safe  αίσθηση, για αυτούς που φοβούνται να τολμήσουν να ντύσουν όλο τον τοίχο με μια ταπετσαρία.

                                       thumbnail ABAAT2 Ward After 24 637x955  thumbnail Screen Shot 2014 10 02 at 9.01.49 AM

 

  • Αν δεν επιλέξετε ένα μεγάλο πίνακα για να καλύψετε ένα μεγάλο τοίχο, μπορείτε να συνδυάσετε πολλά μικρότερα καδράκια.  Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να έχουν ίδια ή παρόμοια κορνίζα. Η εικόνα αποδεικνύει πως και σε αυτή τη περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι όχι μόνο πρωτότυπο αλλά και αρμονικό (η είσοδος ανήκει στο σπίτι του Rodman Primack, Interior Designer και συλλέκτη, στη Νέα Υόρκη).

                                                     Screen Shot 2014 10 02 at 9.02.45 AM   thumbnail paintedceilings1

 

photos: www.pinterest.grhttp://www.rdeco.grhttps://www.instagram.com/pantone/https://www.shelterness.com/50-ceiling-design-ideas/http://honestlywtf.com/home/painted-ceilings/

Search